Deel dit artikel:

Baloise Belgium Tour serveert evenwichtig menu met pittige uitschieters

Wie de Baloise Belgium Tour 2019 op zijn palmares wil schrijven, zal over goede benen moeten beschikken. Tussen Sint-Niklaas en Beringen krijgen de renners immers een pittig programma voorgeschoteld. Met Wellens, Campenaerts, Evenepoel en Terpstra staat er mooi gezelschap aan de start.

De nieuwe plaats van de Baloise Belgium Tour op de kalender heeft de nationale wielerronde geen windeieren gelegd. Het deelnemersveld dat op 12 juni in Sint-Niklaas de start neemt, is er namelijk eentje om van te smullen. Welke blikvangers mogen we binnenkort in de spits van de wedstrijd verwachten?

LOTTO SOUDAL: STERK COLLECTIEF

Traditioneel zakken Marc Sergeant en Herman Frison met een sterke delegatie af naar de Baloise Belgium Tour, maar dit jaar krijgt het team van de Nationale Loterij nog wat extra kruiding. Zo zal Tim Wellens, twee keer eindwinnaar van de Eneco Tour, voor het eerst aan de start verschijnen. Kan de 28-jarige Limburger meteen raak treffen? De Ardennenrit met start en aankomst in Seraing is alvast een kolfje naar zijn hand, en in de Omloop Het Nieuwsblad bewees hij al dat hij ook in het Vlaamse werk het verschil kan maken.

Met Caleb Ewan heeft Lotto Soudal bovendien een stevige troef in handen om voor de vijfde keer in elf jaar de winnaar op De Wandelaar in Knokke-Heist af te leveren. De vorige vier zeges kwamen allemaal op naam van André Greipel. Voor de tijdrit in Grimbergen rekent Lotto Soudal op werelduurrecordhouder Victor Campenaerts. En dan is er uiteraard ook nog Jens Keukeleire. De Bruggeling kan zich voor het derde jaar op rij tot eindwinnaar kronen en kan zich daarmee naast recordhouder Tony Martin hijsen.

DECEUNINCK – QUICK-STEP: EVENEPOEL ALS KOPMAN

Deceuninck – Quick-Step trekt in de Baloise Belgium Tour de kaart van de jeugd: Remco Evenepoel en Fabio Jakobsen zijn de absolute kopmannen. Ondanks alle spotlights doet Evenepoel het uitstekend in zijn debuutseizoen bij de profs: vierde in de Ronde van Turkije, vaak in beeld in de Ronde van Romandië en in het begin van het seizoen al goed op dreef in de Ronde van San Juan. In de Baloise Belgium Tour maakt de tiener zijn debuut in een rittenwedstrijd op eigen bodem. Nog steeds zonder druk, al wordt het voor de youngster wel een mooie test.

“Ik kijk vooral uit naar de tijdrit in Grimbergen, vlak bij mijn thuisbasis. Hopelijk zullen veel vrienden en familie me daar aan het werk zien!”

Voor de sprints rekent Deceuninck – Quick-Step op de snelle benen van Fabio Jakobsen. De 23-jarige Nederlander won eerder dit jaar de Scheldeprijs en krijgt in Knokke en Beringen minstens twee sprintkansen om zijn zegeteller verder aan te dikken.

UITKIJKEN NAAR DE VELDRIJDERS

Ook dit jaar zakken er weer een pak crossers af naar de Baloise Belgium Tour. Dat deze rittenwedstrijd voor Telenet Fidea Lios en de vernieuwde formatie Pauwels Sauzen-Bingoal niet zomaar een opwarmertje voor het nieuwe veldritseizoen is, werd de voorbije jaren al in de verf gezet. Met Quinten Hermans (8e), Toon Aerts (15e) en Lars van der Haar (16e) eindigden er vorig jaar maar liefst drie veldrijders in de top twintig. Hermans bevestigde later op het seizoen nog met ritwinst en een tweede plaats in de Ronde van Wallonië. Hermans eindigde er in dezelfde tijd als Wellens, al gaf de optelsom van de rituitslagen uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de renner van Lotto Soudal.

EN VERDER NOG …

Naast Lotto Soudal en Deceuninck – Quick-Step verschijnt er met Astana nog een derde Worldtour-ploeg aan de start. Met Total Direct Energie en Cofidis tekent ook de top twee van het procontinentale circuit present. Total Direct Energie speelt met Niki Terpstra zijn grootste troefkaart op Belgische wegen uit. De Baloise Belgium Tour is voor de Nederlander trouwens een wedstrijd met een speciaal verleden. In 2006 boekte hij in de koninginnenrit naar Hoei zijn eerste zege op het hoogste niveau. Sindsdien eindigde hij vier keer in de top tien.

“In een tijdsbestek van vijf dagen zullen zowel sprinters en tijdrijders als liefhebbers van het Vlaamse en Waalse werk hun kans krijgen, en dat op een zeer gevarieerd parcours met een logische opbouw”

Voorts wordt het ook uitkijken naar André Greipel. Met tien ritzeges is de Duitse sprinter slechts één overwinning vewijderd van het record van Tom Boonen. Lukt het de Gorilla nog om zich op z’n 36e de geschiedenisboeken van de Baloise Belgium Tour in te sprinten?

HET PARCOURS: VOOR SPRINTERS, FLANDRIENS, TIJDRIJDERS EN KLIMMERS

Voor het parcours van de 18e editie van de Baloise Belgium Tour houdt de organisatie vast aan een beproefd succesrecept. In een tijdsbestek van vijf dagen zullen zowel sprinters en tijdrijders als liefhebbers van het Vlaamse en Waalse werk hun kans krijgen, en dat “op een zeer gevarieerd parcours met een logische opbouw”.

TRADITIONELE AFSPRAAK OP DE WANDELAAR

Het startschot van de Baloise Belgium Tour weerklinkt dit jaar op de Grote Markt van Sint-Niklaas, waar de renners daags voor de start aan het publiek zullen worden voorgesteld. Vanuit Sint- Niklaas, dat van 1977 tot 1997 ook als startplaats van de Ronde van Vlaanderen fungeerde, gaat het in gestrekte draf richting de Belgische kust. De Wandelaar in Knokke-Heist is al tien jaar op rij het decor voor een koninklijke sprint. André Greipel won er vier keer en Tom Boonen twee keer. Zijn de snelle jongens dit jaar opnieuw aan het feest of strooien de aanvallers toch eens roet in het eten? Koersdirecteur Rob Discart houdt alvast een slag om de arm: “In een vlakke etappe richting de kust is er altijd een mogelijkheid tot het ontstaan van waaiers.”

FLANDRIENS IN ZOTTEGEM

In de tweede etappe trekken de renners de Vlaamse Ardennen in. Na de beklimmingen van de Muur, Tenbosse, de Eikenmolen, de Valkenberg en de Berendries trekken de renners op het lokale parcours in Zottegem twee keer over de kasseien van de Paddestraat en de Lippenhovestraat. “Een echte rit voor Flandriens”, voorspelt Discart, die in de slotronde nog een extraatje in petto heeft. “Na de laatste passage op de kasseien ligt de Gouden Kilometer. Een extra motivatie voor de aanvallers met klassementsambities. Deze etappe zal zeker invloed hebben op het algemene klassement.”

Ook mooi meegenomen: een deel van het parcours loopt gelijk met de aanloop van het BK, dat tweeënhalve week later plaatsvindt. Een ideale gelegenheid voor onze landgenoten in het peloton om zich voor te bereiden op de strijd om de nationale driekleur.

KONINGINNENRIT IN SERAING

De individuele chrono van 9,3 kilometer in en rond Grimbergen is er eentje voor de echte tijdrijders: veel rechte stroken met een paar technische passages. “Een kolfje naar de hand van Campenaerts, die zich voor eigen volk zeker zal willen tonen”, verwacht Discart. “Al zijn de hardrijders hier ook niet kansloos.”

Zaterdag zijn de klassementsrenners aan zet in de koninginnenrit met start en aankomst in Seraing. Een korte etappe over slechts 155 kilometer moet voor spektakel zorgen. Tussen start en aankomst moeten de renners liefst acht hellingen bedwingen. De top van La Redoute ligt op 80 kilometer van de finish en is het startsein voor een pittige finale met onder andere Les Forges en twee keer de beklimming van de Côte de la Roche aux Faucons.

SLOTAKKOORD VOOR DE SPRINTERS

Op de slotdag volgt er een nieuwe kans voor de sprinters. Het parcours van Tongeren naar Beringen – de thuisbasis van organisator Golazo – is er eentje met aandacht voor het mijnverleden van de streek. De aankomst van de laatste etappe ligt pal voor de mijnsite. Met drie lokale rondes over een vlakke omloop wordt het voor aanvallers een lastige klus om de massasprint te ontlopen. Wie slaagt erin om deze laatste beproeving naar zijn hand te zetten? En wie schrijft de Baloise Belgium Tour op zijn naam? We weten het op zondag 16 juni!

GRIMBERGEN: EEN HART VOOR DE KOERS EN HET GOEDE DOEL

Op de derde dag van de Baloise Belgium Tour werken de renners een individuele tijdrit in en rond Grimbergen af. Op zich niets speciaals, al is het verhaal achter de keuze voor Grimbergen wel uniek. Waar het traditioneel uitsluitend gemeenten of steden zijn die zich achter de financiering van een etappe in een rittenwedstrijd scharen, vloeit de chronoproef in de Brabantse gemeente voort uit een privé-initiatief. Theo Knevels, oud-voorzitter van de sportraad, zorgde samen met zijn vrouw voor de nodige gelden. Met twee nobele ambities: zowel de (koers)beleving in Grimbergen als de goede doelen uit de streek een duwtje in de rug geven.

“Grimbergen, dat was vroeger de parel van Brabant”, aldus Knevels. “Er gebeurde veel, er werd gepraat aan de toog van bruine kroegen. Vandaag verlopen heel wat contacten via sociale media. Door de koers naar Grimbergen te halen, wil ik de mensen opnieuw met elkaar verbinden.”

Al zijn de goede doelen voor Knevels wel de kapstok om de Baloise Belgium Tour naar zijn gemeente te halen. Via sponsoring en diverse activiteiten hoopt hij de fee die hij moest betalen dubbel en dik terug te verdienen. Al gaan de centen niet terug naar Knevels, maar naar de goede doelen. “De opbrengst is bestemd voor tien sociale projecten die we hebben opgenomen in het Grimburger-fonds. Dat fonds zal nog minstens vijf jaar doorgaan. De Baloise Belgium Tour is een uitgelezen platform om het in de kijker te zetten.”

Voor de goede doelen hoopt Knevels het bedrag dat hij betaalde voor de komst van de Baloise Belgium Tour te overschrijden. “Het volledige opgehaalde nettobedrag zal verdeeld worden over de goede doelen”, verzekert hij. Het is een concept dat volgens Knevels wel aanslaat. “Dankzij de sociale dimensie van dit initiatief ontwaar ik veel meer interesse bij lokale bedrijven. Wie normaal niet wil investeren in zo’n evenement, doet dat nu wel. Hopelijk kunnen we op deze manier een inspiratiebron zijn voor gelijkaardige toekomstige initiatieven!”

RITTENSCHEMA BALOISE BELGIUM TOUR 2019

Dinsdag 11 juni: ploegenpresentatie in Sint-Niklaas
Woensdag 12 juni: rit 1: Sint-Niklaas – Knokke-Heist
Donderdag 13 juni: rit 2: Knokke-Heist – Zottegem
Vrijdag 14 juni: rit 3: Grimbergen – Grimbergen (individuele tijdrit)
​​​​​​​Zaterdag 15 juni: rit 4: Seraing – Seraing Zondag 16 juni: rit 5: Tongeren – Beringen

Dit artikel verscheen in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!