Deel dit artikel:

Backstage: The Lead Out Cycling Academy

De handen in elkaar slaan om op termijn meer en betere profrenners af te leveren. Maar ook: iedere jongen of meisje de kans geven om zijn of haar koersdroom na te jagen. Dat is het doel van The Lead Out Cycling Academy, een uniek jeugdproject gekneed uit West-Vlaamse klei en wielerkennis. Wij ontsluieren het geheim achter hun vooruitstrevende opleidingsmodel, dat gebaseerd is op een interessant sportief groeitraject, creatieve financiering, sociaal-maatschappelijk engagement en liefde voor de stiel.

The Lead Out Cycling Academyis de vrucht van een samensmelting tussen twee West-Vlaamse jeugdploegen met een rijke traditie: Gaverzicht-BE Okay en EFC-L&R-Vulsteke. Individueel botsten beide ploegen op hun limiet. Niet alleen op financieel vlak – later meer daarover. Bij Gaverzicht-BE Okay zagen ze de laatste jaren meer jeugdrenners vertrekken naar de grotere teams. Zo ruilden Alec Segaert (Europees kampioen tijdrijden en derde op het WK tijdrijden) en Jelle Harteel de West-Vlaamse ploeg afgelopen winter in voor het Lotto Soudal Development Team. Ook de collega’s van EFC-L&R-Vulsteke, een ploeg die zich onder de vleugels van voormalig Giro- en Ronde van Vlaanderen-winnaar Michel Pollentier focuste op de ontwikkeling van belofterenners, hadden het de laatste jaren steeds moeilijker om hun voet naast andere jeugdteams te zetten. De groei van opleidingsploegen die verbonden zijn aan WorldTour-formaties is daar zeker niet vreemd aan.

“Om de strijd aan te gaan met die jeugdploegen hadden we iets nieuws nodig”, legt Wim Feys uit. Feys is al meer dan twintig jaar actief als sportief verantwoordelijke in het jeugdwielrennen. Van 2001 tot 2010 bij Beveren 2000 en van 2011 tot 2021 bij EFC-L&R-Vulsteke. Hij stapte mee in het nieuwe project. “De jeugdploegen van WorldTour-teams rijden met dezelfde trui en hetzelfde materiaal en krijgen meer visibiliteit. Probeer dan meer eens een jongen van zeventien te overtuigen om voor een andere ploeg te kiezen.”

Onder het motto ‘Samen sterker’ bundelden Gaverzicht-BE Okay en EFC-L&R-Vulsteke deze winter de krachten. Beide ploegen werkten in het verleden al samen, maar varen vanaf nu dus onder dezelfde vlag: The Lead Out Cycling Academy. Die zal bestaan uit een jeugdacademie voor miniemen, aspiranten, nieuwelingen, junioren en dames (Gaverzicht-BE Okay-AGS) en een performance team van veertien junioren en achttien beloften (EFC-L&R-AGS). “We willen jeugdrenners op die manier een brede opleiding aanbieden, met een volledig traject van aspiranten tot en met de beloften”, zegt Arne Houtekier, voormalig pr- en communicatiemanager bij Lotto Soudal en lid van de raad van bestuur van The Lead Out Cycling Academy. “Op die manier kunnen we de begeleiding van de renners intensifiëren en een mooier programma aanbieden.”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!

Gerelateerde artikels