Deel dit artikel:

Backstage: EK veldrijden

Met tien van de in totaal achttien te verdienen medailles mag Nederland terugblikken op een meer dan geslaagd EK veldrijden in eigen land. Onze man ging de sfeer opsnuiven op de beroemdste berg van Drenthe. Hij warmde zich op aan de hoopgevende prestaties van de Belgische junioren, kwam onder de indruk van Zoe Bäckstedt en Blanka Vas en smulde van enkele pikante Belgisch-Nederlandse confrontaties, waarbij Lars van der Haar de kroon op het werk zette. In de feesttent volgde al snel de grote verzoening: Drentsche patat met Belgische Jupiler, overgoten met een plakkerig schlagersausje.

Drenthe is de oerprovincie van Nederland. Authentiek, ongedwongen en robuust zijn de drie woorden die het unieke karakter van deze regio het best omschrijven. Je vindt er tientallen hunebedden en uitgestrekte natuurgebieden waarin je urenlang kunt wandelen en fietsen. De actieve wielerliefhebbers kregen er recent nog een extra toeristische trekpleister bij: de VAM-berg, of zoals de Nederlanders het zelf zeggen: de Col du VAM, waarbij het letterwoord staat voor ‘Vuil Afvoer Maatschappij’. Want inderdaad: enkele tientallen centimeters onder het lieflijke gras schuilt een voormalige vuilnisbelt.

Het bestuur van Drenthe wil de provincie graag profileren als wielerwalhalla en de VAM-berg is daarvoor de ideale ambassadeur. Eerder dook hij al op in enkele lokale wielerrondes, maar de kuitenbijter kreeg pas volop naamsbekendheid als gastheer voor het NK op de weg in zowel 2020 als 2021. Een volgende stap in het masterplan was het aantrekken van het EK veldrijden, dat plaatsvond op 6 en 7 november.

‘Col du VAM – 4800 centimeter’. Dat staat te lezen op een bord in de buurt van de aankomstzone. Op de glooiende weides tekenden ervaren vakmannen als Jantienus Warners, al 46 jaar lang organisator van de Superprestigecross in het nabijgelegen Gieten, en ex-veldrijder Martin Hendriks een omloop van bijna 2700 meter uit. Met een vierde verharde wegen oogt het parcours op het eerste gezicht vrij snel, maar de finale klim – met een passage die piekt tot 15 % – zou na enkele ronden steeds meer streepjes op de carrosserie van de meer dan driehonderd deelnemende renners trekken.

Lees het volledige artikel in de zesde editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!