Deel dit artikel:

Astana verliest sponsor door Cavendish

Opmerkelijk nieuws uit de buik van het peloton: het Italiaanse Scicon Sports heeft een einde gemaakt aan de sponsorovereenkomst met Astana Qazaqstan Team. Dit vanwege een dispuut over uithangbord Mark Cavendish, die er met Oakley een persoonlijke brillensponsor op nahoudt. Reden genoeg voor Scicon Sports om het contract met het team onmiddellijk stop te zetten.

Scicon Sports fungeerde sinds begin 2022 als brillen-, bagage- en fietstassensponsor van de Astana-ploeg. Toen Mark Cavendish in het voorbije tussenseizoen last minute in beeld kwam als toptransfer na het ontslag van Miguel Angel Lopez en de teloorgang van het B&B Hotels-project van Jérôme Pineau (waar Cavendish de grote man zou worden), raakte de relatie met de Kazachse formatie echter verstoord. Een belangrijke voorwaarde van de Brit om alsnog de overstap te maken, was immers dat hij zijn eigen Oakley-bril zou mogen dragen. Een regeling waar Scicon Sports zich uiteraard niet in kon vinden.

Toch kreeg Cavendish zijn zin. Waar hij de teamtrainingen aanvankelijk nog zonder bril afwerkte, draagt hij sinds zijn eerste wedstrijd van het seizoen – de Muscat Classic – consequent zijn eigen Oakley Katos-bril. Daarmee overschreed hij voor Scicon Sports een rode lijn. Vandaar dat er een vroegtijdig einde kwam aan de sponsorovereenkomst met het team, wat de voorbije week al duidelijk werd toen steeds meer Astana-renners gespot werden met brillen van verschillende merken in Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo.

“Het is betreurenswaardig dat individuele renners sponsorovereenkomsten op deze manier in gevaar kunnen brengen”, aldus Heinrich Dannhauser, CEO bij Scicon Sports. “En het is nog betreurenswaardiger dat een team niet opkomt voor wat ethisch gezien het juiste is om te doen: de sponsorovereenkomst nakomen en de aanzienlijke investeringen van Scicon Sports erkennen. We konden geen uitzondering maken voor één renner en zijn van mening dat alle sponsors van het professionele wielrennen hier nota van moeten nemen.”

Of Scicon Sports een schadevergoeding zal eisen wegens contractbreuk, is momenteel nog onduidelijk. “Deze ongelukkige ontwikkeling zal ons er echter niet van weerhouden om onze ambities in het wielrennen te blijven nastreven. Ons merk is de voorbije drie jaar sterk gegroeid en enkele van ’s wereld beste renners dragen onze brillen, waaronder de toppers van UAE Team Emirates en Jayco-AlUla”, zegt Dannhauser. Astana is intussen op zoek naar een nieuwe brillensponsor. Zolang deze niet gevonden is, zijn de renners vrij om de bril te dragen die ze willen.

Gerelateerde artikels