Deel dit artikel:

Apotheose Ventourist/Ventousiast vroegtijdig stopgezet

Ventourist/Ventousiast, de jaarlijkse beklimming van de Mont Ventoux door 2000 Vlamingen, is zaterdag vroegtijdig stopgezet wegens noodweer. Omdat het onweer pas 's avonds uitbrak, had iedereen toch minstens een keer de top kunnen bereiken.


Voor het onweer losbarstte, werden er 3155 beklimmingen geregistreerd. (foto belga)
Wegens de regen en de onweersdreiging besliste organisator Sporta zaterdagavond om het orgelpunt van de Ventourist/Ventousiast-campagne 2008 vroegtijdig stop te zetten. Er waren op dat moment gezamelijk 3155 beklimmingen geregistreerd, goed voor  een slagingspercentage van ongeveer 95%.

Ook in 2006 maakte noodweer een bruusk einde aan de massale beklimming. Toen gebeurde dat veel vroeger op de dag, na een hevige wolkbreuk.

Het was de vierde keer dat Sporta haar campagne Ventourist/Ventousiast, een actie voor het goede doel en om meer Vlamingen aan het sporten te krijgen, organiseerde. Normaal gezien zouden afgelopen weekend 2.000 Vlamingen 24 uur de tijd hebben om de reus van de Provence langs drie zijden te beklimmen. Maar zaterdagavond omstreeks 17.30 uur brak een zwaar onweer uit boven de Ventoux.

“Dat onweer was zo hevig dat we de veiligheid van de deelnemers niet meer konden garanderen en daarom werd het evenement stilgelegd’, aldus Bart Vandegaer van Sporta. Een zestigtal mensen werden geëvacueerd.

De organisatie blijft volgens Vandegaer achter met een wrang gevoel. “Er kruipt heel wat voorbereiding in zo’n evenement, maar het is beter dat iedereen veilig is, dan dat er ongevallen en valpartijen gebeuren.”

De meeste deelnemers hadden hun beklimming al afgerond voor het onweer losbarstte. Ook de meefietsende BV’s hadden de top al bereikt. Twee deelnemers reden vijf keer naar boven. Zij gingen voor een recordaantal van 11 beklimmingen, maar moesten die ambitie opbergen door het slechte weer.

De gemiddelde klimtijd bedroeg 2 uur 49 minuten. Van de bekende deelnemers reed senator Patrik Vankrunkelsven de snelste tijd (1 uur 51 minuten). Ook ex-voetballer Yves Vanderhaeghe bleef onder de 2 uur. Minister Bert Anciaux deed twee beklimmingen (2 uur 7 minuten en 3 uur 17 minuten). Zijn N-VA-collega Geert Bourgeois deed 2 uur 45 minuten over zijn beklimming.

Gerelateerde artikels