Deel dit artikel:

Analyse: heeft de Gentse Zesdaagse nog toekomst?

Vanavond wordt in het befaamde Kuipke traditiegetrouw de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent op gang geschoten. Een feesteditie, want de Gentse Zesdaagse bestaat exact honderd jaar. Reden genoeg om na te gaan of dit unieke evenement nog toekomst heeft in moderne wielertijden. We legden ons oor te luister bij wedstrijddirecteur Christophe Sercu en Bjorn Legein van trouwe sponsor Nationale Loterij.

Christophe Sercu is net 52 geworden en heeft sinds zijn geboorte alle zesdaagsen in het Gentse Kuipke meegemaakt. In eerste instantie uiteraard als supporter van vader Patrick, maar intussen is hij ook al meer dan 35 jaar actief in de organisatie. Niemand kent het reilen en zeilen in het wereldje beter dan de West-Vlaming. Hij is dan ook de geknipte persoon om zijn licht te laten schijnen op de toekomst van de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent.

“Vorig jaar zijn we door het oog van de naald gekropen. We waren blij dat de Gentse zesdaagse kon doorgaan, maar er waren wel nog een pak beperkende coronamaatregelen en dat heeft gewogen op de beleving. Voor deze editie lieten de toeschouwers zich gelukkig niet afschrikken, want we zitten alweer op het precoronaniveau. Dat is niet overal het geval. Zo gaat de Zesdaagse van Bremen nog minstens een jaartje overslaan. De kans is groot dat er deze winter enkel in Berlijn, Rotterdam en Gent gekoerst zal worden.”

Iljo Keisse begint vanavond aan zijn laatste Gentse Zesdaagse.

Sterren komen, sterren gaan

“Enkele dagen na de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent hangt Iljo Keisse zijn fiets definitief aan de haak. Vorig jaar ging Kenny De Ketele hem al voor. Het afscheid van die twee publiekslievelingen is natuurlijk een aderlating voor onze organisatie, maar we wanhopen niet. In het verleden is dat wel vaker gebeurd en telkens hebben we dat goed kunnen opvangen. Gorki-zanger Luc De Vos wist het al: sterren komen, sterren gaan. Op dat vlak ben ik optimistisch, want er staat heel wat lokaal pistetalent te trappelen”, zegt Christophe Sercu.

“Vroeger kwamen in de winter heel wat wegrenners naar de baan afgezakt om een extra centje te verdienen. Het publiek smulde ervan om die vedetten aan het werk te zien. De tijden zijn veranderd. De voorbije jaren hebben we in Gent wel onder andere Bradley Wiggins, Mark Cavendish en Elia Viviani verwelkomd, maar dat zijn stuk voor stuk renners die op de piste gevormd zijn. Een wegrenner zonder specifieke baanervaring gaan we nooit voor de leeuwen gooien. Gelukkig heeft het pistecircuit an sich voldoende te bieden, zoals onlangs nog bleek op het WK baanwielrennen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent nog heel wat mooie jaren voor zich heeft!”

Lotto is al meer dan tien jaar lang de titelpartner van de Gentse Zesdaagse, die officieel de ‘Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent’ heet.

Unieke match met Nationale Loterij

In 1984 stapte de Nationale Loterij als sponsor in het wielerpeloton. Naast de verschillende wielerploegen ondersteunt de organisatie ook heel wat wedstrijden. Zo is Lotto al meer dan tien jaar lang de titelpartner van de Gentse Zesdaagse. “Zowel commercieel als qua waarden en beleving is er een rechtstreekse match met ons merk”, benadrukt Bjorn Legein, Sponsoring & Brand Activation Manager bij de Nationale Loterij. “Met Lotto hebben we de voorbije decennia onmiskenbaar een stempel gedrukt op het Belgische wielrennen. We zijn vast van plan om dat te blijven doen. Vandaar ons engagement voor de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent. We delen dezelfde waarden. We staan voor populariteit en toegankelijkheid. De legendarische ambiance op het middenplein is daarvan het beste bewijs. Alle renners zullen het beamen: Gent is uniek in het wereldje. Dit komt in de eerste plaats door het kennerspubliek, maar ook door het feit dat de toeschouwers heel dicht bij hun helden kunnen komen. Die directe verbinding met de fans is ook waar Lotto voor staat.”

“Onze focus ligt op het wegwielrennen, maar we slaan graag de brug met de piste. Zo streven we er altijd naar om onze eigen renners te steunen tijdens de Gentse Zesdaagse. In het verleden was dat al het geval met bijvoorbeeld Robby Ghys, Gerben Thijssen en Jasper De Buyst. Ook ditmaal zullen we optreden als sponsor van Jasper. Voor het eerst (en ook voor het laatst) zal hij in Gent een team vormen met de afscheidnemende Iljo Keisse, die met zijn eigen ploegsponsor zal aantreden. Daarnaast zijn we in Gent de trotse sponsor van het beloftevolle koppel Noah Vandenbranden-Gianluca Pollefliet. Vorig jaar wonnen ze de toekomstzesdaagse, nu zullen ze voor het eerst aantreden bij de grote jongens. Ook dat is een onderdeel van onze missie, want in 1985 begon ons engagement als een opleidingstraject voor Belgische wielerkampioenen. Anno 2022 is dat nog steeds het geval.”

“Corona heeft klappen uitgedeeld, maar een monument als de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent beschikt over heel wat veerkracht. Zelfs na honderd jaar. Het publiek staat te trappelen om weer volop te kunnen genieten van de mix van topsport en entertainment. Daarnaast merken we ook dat de interesse voor hospitality heel groot blijft. Ook dat is typisch voor Gent: elk type supporter komt er aan zijn trekken. We maken ons dus geen zorgen over de toekomst!”

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!