Deel dit artikel:

Alles wat je moet weten over EK veldrijden in Namen

Dit weekend vindt in Namen de twintigste editie van het EK veldrijden plaats. Het uitdagende parcours op en rond de Citadel belooft alvast spanning en spektakel. Net als de titelstrijd bij de mannen én de vrouwen.

PROGRAMMA

Zaterdag 5 november, 11u: junioren vrouwen

Zaterdag 5 november, 13u15: U23 mannen

Zaterdag 5 november, 15u: elite vrouwen

Zondag 6 november, 11u: junioren mannen

Zondag 6 november, 13u15: U23 vrouwen

Zondag 6 november, 15u: elite mannen

PARCOURS

Klimmen en dalen, klauteren en ‘stoempen’: Namen is altijd een van de mooiste crossen van het jaar. Dat zal ditmaal niet anders zijn, zeker nu er een prestigieuze kampioenstrui te verdienen is. Parcoursbouwer Erwin Vervecken haalde alles uit de kast om de omloop nog aantrekkelijker te maken. “Het parcours is voor een groot stuk dat van de voorbije wereldbekercrossen (inclusief de beruchte schuine kant, red.), maar we hebben twee veranderingen aangebracht omdat het voor een EK toch net ietsje anders mag zijn en om het publiek wat extra spektakel te kunnen bieden”, aldus de drievoudige wereldkampioen veldrijden. “Boven aan het kasteel ligt een nieuwe brug en een extra lus met een pittige klim. En vlak voor de aankomst keert de helling terug die een jaar of zes geleden ook in het parcours zat. Als de beslissing nog niet eerder gevallen is, kan het daar zeker nog gebeuren.”

Denise Betsema op de beruchte ‘schuine kant’, die opnieuw voor spektakel zal zorgen dit weekend. (Foto: Kramon)

FAVORIETEN

Bij de mannelijke eliterenners mogen we ons aan een open wedstrijd verwachten. Eli Iserbyt profileerde zich nadrukkelijk als dé man van het seizoensbegin, maar voor het EK in Namen zijn er kapers op de kust (zeker omdat hij nog nooit verder kwam dan een vijfde plek in de Waalse hoofdstad). In de eerste plaats Lars van der Haar, die met zijn knappe zege op de Koppenberg bewees dat hij in topvorm is. De titelverdediger krijgt zondag steun van Ryan Kamp, Mees Hendrickx, Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel.

Als regerend winnaar in Namen is Michael Vanthourenhout evenzeer een belangrijke kanshebber op de titel. Zijn derde plek op de Koppenberg laat alvast het beste verhopen. Laurens Sweeck komt in principe minder tot zijn recht op het geaccidenteerde parcours rond de Citadel, maar toonde in Fayetteville dat hij deze dagen uitstekend klimt en start met vertrouwen na zijn knappe zege in Maasmechelen. Quinten Hermans houden we eveneens in de gaten,zeker gezien de vele hoogtemeters en de inhoud die de Limburger de voorbije maanden kweekte op de weg. De rest van de Belgische equipe bestaat uit Jens Adams, Daan Soete, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte.

Titelverdediger Lars van der Haar is een van de absolute topfavorieten voor het EK in Namen, zeker na zijn knappe zege op de Koppenberg. (Foto: Kramon)

Twee opvallende vaststellingen bij de vrouwen: Puck Pieterse en Shirin van Anrooij – de nummers 2 en 3 van de wereldbekercross in Maasmechelen – prijken niet op de startlijst bij de elitevrouwen. Hetzelfde geldt voor titelverdedigster Lucinda Brand, die nog steeds out is met een gebroken middenhandsbeentje. Dé topfavoriete is dus zonder twijfel koele kikker Fem van Empel, die eens te meer excelleerde op de Koppenberg. Vorig jaar werd ze al vierde op de flanken van de Citadel, dus dat belooft! Oranje heeft overigens nog enkele interessante troeven achter de hand, zoals Denise Betsema, vorig jaar tweede in Namen en afgelopen weekend aan het feest in Ruddervoorde. Ceylin del Carmen Alvarado mist allicht nog enkele percentjes om een gooi te kunnen doen naar de zege, net als wereldkampioene Marianne Vos. Maar een medaille is niet uitgesloten.

Zijn er dames die de Nederlandse hegemonie kunnen doorbreken op het EK? Absoluut! Denk bijvoorbeeld aan Blanka Kata Vas, vaste klant in de top 5 dit seizoen en twee jaar geleden al vijfde in Namen. Uitdagende parcoursen liggen dit Hongaarse goudhaantje, die vorig jaar niet voor niks mocht vieren in de Druivencross in Overijse. Een andere interessante outsider is Pauline Ferrand-Prévot, de maat der dingen in het mountainbike en tevens de eerste wereldkampioene gravel. Ondanks alle pech kwam de Française uitstekend voor de dag op de Koppenberg, dus het zou ons niet verbazen mocht ze zaterdag lang meedraaien in de spits van de wedstrijd. Bij Team Belgium is de voorzichtige hoop op een mooie ereplaats gevestigd op Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Laura Verdonschot.

ZO GING HET VORIG JAAR

Herbekijk het EK veldrijden van 2021 bij de mannen, met Lars van der Haar als winnaar.

Herbekijk het EK veldrijden van 2021 bij de vrouwen, met Lucinda Brand als winnares.