Deel dit artikel:

Albert & Van Aert crossen nieuwe stijl – Red Bull Tout Droit

Red Bull Tout Droit is een totaal nieuw veldritconcept dat elementen uit verschillende disciplines combineert. Voor deze cross nieuwe stijl moet je zaterdag 9 januari in Moerkerke zijn. Van Aert, Albert, Wuyts en Herijgers leggen in deze teaser uit waarom!

De wedstrijd begint met een zogenaamde ‘Le Mans’-start waarbij de deelnemers naar hun fiets sprinten. Daarna moeten ze al lopend en fietsend naast het water zo snel mogelijk een rechte lijn van 1,2 km overbruggen, vol typische veldritobstakels en natuurlijke hindernissen. Deelnemers kunnen naar keuze aantreden met een crossfiets of een mountainbike, zonder evenwel tegen elkaar uit te komen: beide rijden gescheiden races. Voor elk type fiets zijn 60 startplaatsen voorzien.

De races worden gereden in heats met steeds 12 renners aan de start en verlopen volgens het gekende knock-out-systeem: de eerste 6 gaan door naar de volgende ronde, de anderen vallen af. Wie na de laatste heat als eerste over de streep komt, wint. Red Bull Tout Droit is een combinatie van kracht, explosiviteit, behendigheid en tactisch vernuft – cyclocross 2.0 dus, spektakel gegarandeerd.

“FRISSE KIJK OP DE CROSS”

“Dit is zonder meer een nieuwe, frisse kijk op de cross”, aldus Wout Van Aert op de vraag wat hij van Red Bull Tout Droit vindt. “Tussen de bomen, naast het water en over obstakels heen in een rechte lijn tegen elkaar sprinten is een korte, explosieve vorm van cyclocross waar ik absoluut voor te vinden ben. Anders dan bij de traditionele cross blijft het pak dichter bij elkaar omdat de afstand zo kort is. Maar vergis je niet: dicht naast elkaar betekent dat er minder plaats is – er zal dus gewrongen en geduwd worden, en de renners zullen risico’s moeten nemen willen ze winnen. De locatie, op de oevers van het kanaal, tussen de bomen, is in elk geval top. De kijkers krijgen gegarandeerd spektakel, terwijl het voor de crossliefhebbers niets meer of minder dan een uitdaging is om zich op deze manier met elkaar te meten”.

Red Bull Tout Droit vindt plaats in Moerkerke op zaterdag 9 januari, en start om 12u.

Iedereen vanaf 16 jaar kan deelnemen. Zowel crossfietsen als mountainbikes zijn toegelaten.

Deelname kost 10 euro en inschrijven kan via de website www.redbull.be/toutdroit.