Deel dit artikel:

Adieu: Tom Dumoulin

De afgelopen weken hingen heel wat wielrenners met naam en faam hun fiets aan de haak. In de nieuwe editie van Cycling brachten we een eigenzinnig eerbetoon aan vijf grote kampioenen die het finaal voor bekeken hielden. Met zijn relatief jonge leeftijd is Tom Dumoulin de vreemde eend in de bijt in ons lijstje wielerveteranen. Toch kan ook hij terugblikken op een geweldige carrière.

Facts & figures

Geboortedatum: 11 november 1990 (32 jaar)

Nationaliteit: Nederlander

Ploegen: Argos/Giant – Shimano (2013-2014), Giant-Alpecin (2015-2016), Team Sunweb (2017-2019), Jumbo-Visma (2020-2022)

Aantal profseizoenen: 11 (2012-2022)

Aantal officiële zeges: 22

Zo reed Tom Dumoulin naar de grootste triomf in zijn carrière: de eindzege in de Giro van 2017 (Engelstalig commentaar).

Belangrijkste overwinningen

  • WK tijdrijden (2017)
  • Giro (2017)
  • BinckBank Tour (2017)
  • 4x Nederlands kampioen tijdrijden (2014, 2016, 2017, 2021)
  • 3 ritten in de Tour (2016, 2018), 4 ritten in de Giro (2016-2018), 2 ritten in de Vuelta (2015)

Tom Dumoulin veroverde drie WK-medailles in de individuele tijdrit, met zijn wereldtitel in 2017 als kers op de taart.

Grootste stunt

Tom Dumoulin voerde in zijn korte, maar krachtige carrière enkele straffe nummertjes op. Hét hoogtepunt van zijn loopbaan was ongetwijfeld zijn wonderjaar 2017, toen hij eerst de Giro won en later ook nog de BinckBank Tour op zijn naam schreef en wereldkampioen tijdrijden werd in het Noorse Bergen. Al was de dubbel Giro-Tour in 2018 puur sportief gezien misschien nóg indrukwekkender: twee keer tweede, terwijl de combinatie als onmogelijk werd (en wordt) beschouwd. Tot slot mogen we ook zijn uitmuntende tijdritkwaliteiten uiteraard niet vergeten, met zijn zilveren olympische medaille in Tokio – na een maandenlange sabbatical – als laatste klasseflits. De vreugde van de ‘Vlinder van Maastricht’ stond in schril contrast met de teleurstelling in Rio vijf jaar eerder, toen hij een verhakkelde voorbereiding kende na een polsbreuk in de Tour en op een ijzersterke Fabian Cancellara botste. Identiek resultaat, totaal andere beleving. Het typeert de evolutie die Dumoulin als renner en als mens heeft doorgemaakt.

In de Vuelta van 2015 toonde Tom Dumoulin een eerste glimp van zijn potentieel als ronderenner met deze gedenkwaardige ritoverwinning op de Cumbre del Sol (Engelstalig commentaar).

Grootste dieptepunt

Insiders en intimi hebben er nooit doekjes om gewonden: Dumoulin is een denker. Misschien te intelligent voor de wielersport. Eerst mens, dan pas coureur. Als atleet was zijn Girozege het summum, maar voor zijn mentaal welzijn was het eerder een vloek dan een zegen. De bescheiden, ingetogen Limburger werd plots een Bekende Nederlander, een societyfiguur tegen wil en dank. De druk die hij op zijn schouders voelde, was immens en maakte hem diep ongelukkig. In 2018 was Dumoulin allicht de beste ronderenner ter wereld, maar hij betaalde een stevige prijs voor alle opofferingen en beslommeringen. Sinds zijn val in de Giro van 2019 en zijn geforceerde overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma was hij nooit meer de oude. Dumoulin kende fysieke problemen, raakte mentaal opgebrand en stelde zich existentiële vragen: ‘Wat wil ik in mijn leven?’. Geen ideale voedingsbodem voor topprestaties. Na zijn ‘Last Dance’ in Tokio – een schaars lichtpuntje in een periode vol twijfels en onzekerheid – hield Dumoulin het eerder dit jaar vroegtijdig voor bekeken. Met zijn 31 lentes is hij de vreemde eend in de bijt in dit lijstje wielerveteranen.

Reportage van het Nederlandse programma Bureau Sport, waarin presentator Erik Dijkstra een stoomcursus tijdrijden krijgt van Tom Dumoulin. Enkele weken later zou de ‘Vlinder van Maastricht’ olympisch zilver winnen in Rio, al was hij daar in eerste instantie niet bepaald blij mee.

Betekenis voor het wielrennen

Niet enkel België moest lang wachten op een nieuwe groterondewinnaar. Ook Nederland stond al 37 jaar droog toen Tom Dumoulin in 2017 de opvolger werd van Joop Zoetemelk, die in 1980 de Tour won. Zo werd hij de meest succesvolle telg van een bijzonder sterke lichting, die eindelijk weer een rol van betekenis speelde in het rondewerk. Eerst was er het eeuwige toptalent Robert Gesink, vervolgens de tandem Bauke Mollema-Laurens ten Dam – ‘Bau & Lau’ voor de vrienden – en recenter ook Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman. Niemand kwam echter dichter bij de absolute top dan Tom Dumoulin. Voorts is hij een van de personen die mentaal welzijn in de topsport willens nillens mee op de agenda heeft geplaatst, als regionale variant van onbereikbare wereldsterren als Simone Biles en Naomi Osaka. Ook dat is een verdienste, al zal hij het zelf misschien niet graag horen …

Zijn knappe tweede plek in de olympische tijdrit in Tokio was het laatste grote wapenfeit van Tom Dumoulin (Engelstalige samenvatting).

Dit artikel verscheen in Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!