Deel dit artikel:

Adieu: Niki Terpstra

De afgelopen weken hingen heel wat wielrenners met naam en faam hun fiets aan de haak. In de nieuwe editie van Cycling brachten we een eigenzinnig eerbetoon aan vijf grote kampioenen die het finaal voor bekeken hielden. Vandaag buigen we ons over de carrière van Niki Terpstra, een hardrijder pur sang die zijn intrinsieke mogelijkheden optimaal wist te benutten.

Facts & figures

Geboortedatum: 18 mei 1984 (38 jaar)

Nationaliteit: Nederlander

Ploegen: Cyclingteam Bert Story – Piels (2003-2004), Axa Pro Cycling Team (2005), Ubbink-Syntec Cycling Team (2006), Milram (2007-2010), Quick-Step (2011-2018), TotalEnergies (2019-2022)

Aantal profseizoenen: 20 (2003-2022)

Aantal officiële zeges: 22

Herbekijk de laatste kilometers van Parijs-Roubaix 2014, met Niki Terpstra als winnaar.

Belangrijkste overwinningen

  • Parijs-Roubaix (2014), Ronde van Vlaanderen (2018)
  • E3 Harelbeke (2018), 2x Dwars door Vlaanderen (2012, 2014), 2x Le Samyn (2016, 2018)
  • Eneco Tour (2016), Ronde van Qatar (2014, 2015), Tour de Wallonie (2015)
  • 3x Nederlands kampioen op de weg (2010, 2012, 2015)
  • 4x wereldkampioen ploegentijdrit (2012, 2013, 2016, 2018)

Highlights van de Ronde van Vlaanderen in 2018, die op indrukwekkende wijze gewonnen werd door Niki Terpstra (Engelstalig commentaar).

Grootste stunt

Niki Terpstra was in het voorjaar van 2018 dé maat der dingen op de kasseien. Eerst won hij in ijskoude omstandigheden Le Samyn, vervolgens reed hij naar de zege in de E3 Harelbeke en tot slot triomfeerde hij in de Ronde van Vlaanderen. Telkens schudde Terpstra een grandioze solo uit zijn benen, waarop de verzamelde concurrentie geen antwoord had. Een handelsmerk dat hij in 2014 ook al etaleerde in Parijs-Roubaix, toen hij op 6 kilometer van de streep demarreerde uit een elitegroepje. Gaf je ‘De Onvermijdelijke’ in zijn beste jaren enkele seconden cadeau, dan zag je hem niet meer terug.

Leuke reportage van het Nederlandse programma Bureau Sport, waarin Niki Terpstra presentator Erik Dijkstra een cursus dokkeren over kasseien geeft.

Grootste dieptepunt

Ook Niki Terpstra kende zijn deel van de pech. Zo liep hij in de herfst van zijn carrière ernstige blessures op bij allerhande valpartijen. Het begon met een ogenschijnlijk banale crash in de Ronde van Vlaanderen van 2019, waarbij hij roerloos naast zijn fiets bleef liggen. Terpstra werd afgevoerd met een hersenschudding en kon zijn titel in ‘Vlaanderens Mooiste’ dus niet verdedigen. Drie maanden later maakte hij in de Tour opnieuw kennis met het asfalt en liep hij een dubbele breuk in het schouderblad op. Het ergste moest echter nog komen, want in juni 2020 belandde hij op de intensive care na een botsing met een troep overstekende ganzen op training. Er kwam zelfs een traumahelikopter aan te pas. Het maakte dat Terpstra bij TotalEnergies nooit meer het niveau haalde van in zijn topjaren bij ‘The Wolfpack’.

In 2018 kroonde Quick-Step zich tot laatste wereldkampioen in de ploegentijdrit. Zo werd Niki Terpstra alleen recordhouder in deze discipline met maar liefst vier wereldtitels.

Betekenis voor het wielrennen

Hoe zullen we ons de renner Niki Terpstra herinneren? Sommigen allicht als een stuurse, eigengereide ‘Hollander met grote bek’, maar wij onthouden toch vooral zijn fenomenale hardrijderskwaliteiten. Vergeet bijvoorbeeld niet dat hij met vier stuks recordhouder is qua wereldtitels in de ploegentijdrit – telkens als gewaardeerd lid van de Quick-Step-formatie. Bovendien had hij een neus voor het juiste moment en heeft hij zo het maximum uit zijn intrinsieke capaciteiten gehaald, temeer omdat hij gezien zijn beroerde sprintkwaliteiten solo moest arriveren om zeker te zijn van winst. Wat eveneens in zijn voordeel spreekt, is dat hij zijn overwinningsinterviews sinds zijn tweede zege in Dwars door Vlaanderen opluisterde met flarden van bekende Nederlandstalige liedjesteksten. Een verademing in vergelijking met de saaie clichés die menig ander renner opdient na de finish.

Sinds zijn tweede zege in Dwars door Vlaanderen luisterde Terpstra zijn overwinningsinterviews op met flarden van Nederlandstalige liedjesteksten. Het groeide uit tot zijn handelsmerk.

Dit artikel verscheen in Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!