Deel dit artikel:

Adieu: Iljo Keisse

Vanavond zwaait de ‘Keizer van ‘t Kuipke’ af. Tijdens ‘Merci Iljo!’ krijgt Iljo Keisse een ultiem eerbetoon. Nadat hij vorige week een laatste keer schitterde tijdens ‘zijn’ Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, hangt de Gentse publiekslieveling zijn fiets straks finaal aan de haak. Een beknopt eresaluut aan de man die uitgroeide tot een van dé sterkhouders van ‘The Wolfpack’, maar die zijn liefde voor de piste nooit verloochende.

De jonge Iljo kreeg de liefde voor het baanwielrennen met de paplepel ingegoten, want vader Keisse was de conciërge van de buitenpiste aan de Blaarmeersen. Het Gentse publiek sloot hem meteen in de armen en zo groeide hij uit tot de absolute chouchou. In zijn eerste profjaren lag de focus vooral op het baanwielrennen en dat leverde hem een pak medailles op in Belgische, Europese en wereldkampioenschappen. Naast zestien Belgische titels prijken er ook vier Europese titels (3x ploegkoers, 1x derny), een zilveren WK-medaille in de puntenkoers (2007) en een bronzen WK-medaille (2005) in de ploegkoers op zijn palmares. Olympisch eremetaal was hem helaas niet gegund. In 2008 strandde hij samen met Kenny De Ketele op een zucht van brons in de ploegkoers in Peking.

Herbekijk de prangende slotfase van rit 7 in de Ronde van Turkije 2012, met Iljo Keisse als winnaar (Engelstalig commentaar).

In 2010 tekende Keisse een profcontract bij het Quick-Step van Patrick Lefevere, een samenwerking die tot op vandaag standhoudt. De aandacht ging steeds meer naar het wegwielrennen, waar Iljo zich ontpopte tot meesterknecht voor onder andere Tom Boonen en Julian Alaphilippe. Het leverde hem tot driemaal toe de Kristallen Zweetdruppel op. Af en toe mocht hij ook eens zijn eigen kans gaan. Zo won hij de slotrit in de Giro van 2015 en boekte hij in 2012 een legendarische etappezege in de Ronde van Turkije.

Samenvatting van rit 21 van de Giro 2015, met Iljo Keisse als winnaar (Engelstalig commentaar).

In de wintermaanden bleef Iljo Keisse de piste trouw. In totaal won hij 27 zesdaagsen, waarvan zeven in Gent. Vorige week schitterde hij een laatste keer in zijn thuiswedstrijd, aan de zijde van Jasper De Buyst. Een mooie derde plaats was het finale verdict. Wie erbij was, heeft allicht nog kippenvel. Maar aan alle mooie liedjes komt een eind. Straks ruilt Keisse zijn carbon ros definitief in voor het stuur van de volgwagen bij ‘The Wolfpack’, waar hij als nieuwbakken ploegleider een vervolg wil breien aan zijn succesvolle carrière in het internationale topwielrennen. Dit is met andere woorden geen vaarwel, maar een tot ziens …

Ook tijdens zijn laatste zesdaagse ontpopte Iljo Keisse zich wederom tot publiekslieveling.