Deel dit artikel:

72-jarige fietst naar Azerbeidzjan

Roland Hurtecant uit het Oost-Vlaamse Bellem mag dan al 72 jaar zijn, dat verhindert hem niet om in 2013 een fietstrip te plannen naar... Azerbeidzjan.

Hurtecant is niet aan zijn proefstuk toe. Hij reed al 157 keer de Mont Ventoux op, hetgeen hem de bijnaam Monsieur Mont Ventoux opleverde, en vorig jaar fietste hij nog naar Moskou.

Zijn volgende uitdaging wordt dus Azerbeidzjan. Een tocht van 5.400 kilometer door negen landen in 34 dagen. “Vanuit Brugge gaat het richting Duitsland, over Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije en Georgië om zo in Azerbeidzjan te belanden.

Waarom precies die bestemming? “Ik heb intussen bijna alle hoeken van de wereld gezien en was op zoek naar het onbekende. Azerbeidzjan lijkt mij nu niet meteen het fietsland bij uitstek en dat maakt het net leuk”, zegt Hurtecant in Het Laatste Nieuws

“Deze zomer ga ik een groot deel van het traject al eens met de wagen doen om de fietsreis goed voor te bereiden. We fietsen 34 dagen, dus dat wil zeggen dat ik onderweg evenveel hotels moet vinden waar een fietsgroep van een kleine twintig mensen kan overnachten.”

“Ik ben nu de hele trip van 5.400 kilometer tot in de puntjes aan het voorbereiden. Ik heb al uren met mijn hoofd boven de landkaarten gehangen. Ik ben nu brieven aan het sturen naar de ambassades van de verschillende landen. Vanuit Azerbeidzjan heb ik al een brief gekregen dat we voor een traject van 500 kilometer op politiebegeleiding mogen rekenen.”
 
“Ook vorig jaar bij de trip naar Moskou hebben we regelmatig hulp gehad van de politie. Dat was ook nodig, want in Wit-Rusland mochten we 600 kilometer op de snelweg rijden. Tot we in Rusland zelf door een andere politie met veel zwier van de snelweg werden geplukt”, lacht Roland.

Dat de man volgend jaar 73 zal zijn, deert hem niet. “Mijn sportarts zegt dat de fietstrip geen probleem mag zijn, als ik goed getraind sta en niet onnodig snel ga rijden. Natuurlijk is de reis pas binnen dik een jaar en in die tijd kan er veel gebeuren. Ik ben een optimist, maar ook een realist. Ik ga er van uit dat ik de trip zal uitfietsen. Ik heb altijd zo’n extreem doel nodig, om mij te kunnen motiveren om te blijven trainen.”

Wie interesse heeft om in de zomer van 2013 mee te fietsen, moet dat voor 1 mei laten weten. De kostprijs zal tussen de 3.000 en 4.000 euro liggen. Meer info vind je op zijn website.