Deel dit artikel:

5 uur fietsen per week kan sperma schaden

Wetenschappers van de Boston University hebben nieuw onderzoek gedaan naar het effect van fietsen op de spermakwaliteit. Ze besluiten dat mannen die minstens vijf uur per week fietsen, over minder actieve en slechtere spermacellen beschikken.


(foto goinggoingbike)
Het is een feit dat elke competitiesport nadelig is voor de spermaproductie. Door onder andere multivitaminen, het juiste gewicht, bloeddruk en de keuze van ondergoed kan dit probleem enigszins verholpen worden. Zo dalen de kansen op problemen met de kwaliteit of kwantiteit sterk.

Dr. Wise en haar team van de Boston University onderzochten echter specifieke vormen van lichaamsbeweging als fietsen. Ze koppelden daarbij competitief fietsen aan genitale kwalen, plasproblemen en een verminderde zaadproductie.

Onder de mannen die niet regelmatig sporten, bleek 23 procent lage zaadcellen te hebben. Bij de fietser bleek dat aantal te stijgen tot 31 procent. Bijna 40 procent had lage aantallen zaadcellen maar met een goede beweeglijkheid tegenover 27 procent van de niet-sporters.

Volgens de onderzoekers is de temperatuurstijging in de balzak de oorzaak. Dat kan de nadelige relatie tussen fietsen en sperma verklaren.