Deel dit artikel:

5 redenen om de Cycling.be Classic te rijden

Op zaterdag 15 augustus zal een langgerekt peloton van wielertoeristen door Zuid-Limburg trekken tijdens de Cycling.be Classic. Het parcours (met 13 hellingen!) is de moeite. Inschrijven gaat snel als je het inschrijfformulier vooraf invult.

Met de Cycling.be Classic loopt de DVV Cycling Tour 2015 op zijn laatste benen. De week nadien staat er enkel nog de Géants des Ardennes op het programma en van dan af kunnen er nieuwe plannen gesmeed worden voor het volgende wielerseizoen. De Cycling.be Classic is de enige uit de reeks van twaalf toertochten die over Limburgs grondgebied gaat. De rustige wegen, de prachtige landschappen, de vele toeristische bezienswaardigheden, een aanzienlijk aantal hoogtemeters en de talrijke gastronomische specialiteiten – die misschien best opgespaard worden voor de après – zijn evenveel troeven om die dag zeker af te zakken naar Limburgs Haspengouw.

1. RUSTIGE WEGEN

Dit jaar is Diepenbeek start- en finishplaats van de Cycling.be Classic. Alle formaliteiten gaan door bij Fitlink, het sport- en trefcentrum op de universitaire campus Hasselt. Limburg profileert zich al veel langer als fietsparadijs en dat is zeker niet gelogen. Al meteen na de start kun je hier op rustige, verkeersarme wegen fietsen. Er zijn slechts enkele gevaarlijke punten en daar staan seingevers voor je klaar om je veilig over het parcours te loodsen. Voor de rest is het kilometerslang genieten van de Haspengouwse natuur. De wegen zijn meestal in goede staat. Wel sturen de parcoursbouwers je tot driemaal toe over een kasseistrook. Verwacht echter geen Parijs-Roubaix-toestanden. De Maastrichterallee in Rijkhoven (Bilzen) is de langste strook (650 meter) en loopt dwars door het domein van de Landcommanderij Alden Biesen. Het uitzicht op het fraaie kasteel doet de pijn in handen en benen meteen vergeten. Later op de dag volgen nog de Oude Wellenweg in Borgloon (400 meter) en wie op het einde nog wat jus in de benen heeft, kan de grote plaat trekken en over de kasseien van Rullingen (300 meter) denderen.

2. PRACHTIGE LANDSCHAPPEN

De Romeinen wisten al dat de Haspengouwse grond heel vruchtbaar was en dat verklaart waarom dit al snel een dichtbevolkt gebied werd. De regio ten zuiden van de as Tongeren – Sint-Truiden is een belangrijk akkerbouwgebied en dat zul je snel merken, want hier groeien volop tarwe en suikerbieten. Iets noordelijker kom je vooral de fruitboomgaarden tegen. Het is aangenaam fietsen in deze weelderige natuur. En ook televisiemakers streken hier in het verleden graag neer: een fruitbedrijf in Klein-Gelmen was een van de locaties van de VRT-serie Katarakt, de collega’s van VTM palmden het Wijnkasteel van Genoels-Elderen in om er opnames te maken voor Zuidflank.

3. TOERISTISCHE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Fietsen in Haspengouw is niet alleen genieten van de natuur, het betekent ook volop huizen kijken. Niet zomaar huizen, want in de regio tref je honderden prachtige vierkantshoeven en fraaie kastelen aan. In Borgloon kom je onder andere voorbij het Kasteel van Rullingen met het bijbehorende provinciale fructuarium. Eerder op de rit breng je een bezoekje aan het schilderachtige grensdorpje Kanne, de Parel van de Jekervallei. Neem daar in de buurt van de hangbrug over het Albertkanaal tweemaal diep adem, want meteen begin je aan de beklimming van de Tienderberg. Over een afstand van een kleine kilometer moet je niet alleen een dikke 50 hoogtemeters, maar ook een tiental bochten zien te overwinnen. Deze helling geniet bij heel wat wielertoeristen dan ook meer bekendheid onder zijn populaire naam: de Slingerberg.

Hier in de buurt tref je ook de mergelgrotten, die een bezoekje meer dan waard zijn. Misschien wel de grootste toeristische trekpleister van Haspengouw is Tongeren. Om de stad van Ambiorix en haar omgeving te ontdekken, investeerde het stadsbestuur in de ontwikkeling van een digitale stadswandeling en een digitale fietsroute.

4. HOOGTEMETERS

Alhoewel de kuitenbrekers van Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race hier amper een boogscheut vandaan liggen, hebben de Haspengouwse hellingen een veel zachter karakter. Toch mag je deze regio niet onderschatten, want er is nauwelijks een meter vlak te vinden. Op de deelnemers aan de langste afstand ligt er een copieuze maaltijd van maar liefst twaalf hellingen te wachten. Na 150 kilometer zal er een totaal van bijna 1300 hoogtemeters op de teller staan. Enkele van de hellingen van de Cycling.be Classic liggen ook op het parcours van de Ronde van Limburg, een eendagswedstrijd met het 1.1-statuut die jaarlijks in juni plaatsvindt. In volle finale moeten de renners tot vier keer toe over de Tongerse Kolmontberg. Met een lengte van 900 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 4 % is dit voor profs geen onoverkomelijke hindernis, maar het bleek wel voldoende om een kloof te slaan. Op de laatste beklimming van de Kolmontberg trok Dimitri Claeys (Verandas Willems) in de aanval en enkel oude rot Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) kon nog counteren en hem in extremis verslaan. Dankzij deze aanval heeft Dimitri Claeys momenteel ook het Strava segment op zijn naam staan. Doe jij op 15 augustus beter?  

De eerste helling van de dag is de Letenberg in Bilzen. Slechts 500 meter lang en een gemiddeld stijgingspercentage van zowat 6 %. Wie zich hier eens met frisse benen wil meten met de absolute elite kan een poging wagen om de toptijd in het Stravaklassement te verbeteren. Je zult wel van goeden huize moeten zijn, want niemand minder dan Wout Van Aert is hier ‘King of the Mountain’. De man uit Lille snelde hier naar boven in 1’13”. Zijn gemiddelde snelheid? 38,2 km/u …

5. GASTRONOMISCHE SPECIALITEITEN

De vruchtbare grond waarover het parcours van de Cycling.be Classic loopt, brengt heel wat lekkers voort. In en rond Borgloon waren er vroeger tientallen stroopstokerijen. Het aantal bedrijven dat in de regio peren en appels verwerkt tot stroop is inmiddels op de vingers van één hand te tellen. Naar eigen zeggen is de stoomstroopfabriek van de familie Bleus de laatste die het volledige productieproces nog zelf in handen heeft.

Het Wijnkasteel Genoels-Elderen is een van de drijvende krachten achter de heropleving van deze wijnregio, maar ook tal van andere lokale wijnboeren brengen lekkere producten op de markt. Maar België is in de eerste plaats een bierland en ook op dat vlak komt de liefhebber in Haspengouw aan zijn trekken. In Sint-Truiden kun je gaan proeven bij Brouwerij Kerkom en bij Brouwerij en Alcoholstokerij Wilderen. In Hoeselt ben je welkom bij Brouwerij Den Toeteler. ‘Toeteler’ is het plaatselijke dialect voor ‘vlierbesstruik’ en de bloemen van deze plant zijn dan ook het centrale thema in alle bieren. Een opvallend bier in het gamma is het speculaasbier. Zeker als je achteraf nog de fiets op moet, kun je beter oppassen bij het proeven van dit vloeibare speculaasje, want het alcoholgehalte van 8,5 % kan je benen helemaal opblazen.