Deel dit artikel:

4 redenen die deze Tour zo bijzonder maken (4)

Nog één nachtje slapen en de Ronde van Frankrijk gaat (eindelijk) van start. In ons Tourmagazine somden we vier redenen op die deze 109e editie meer dan de moeite waard zullen maken. We bouwen op naar de Grand Départ in Kopenhagen door er elke dag eentje te belichten. Vandaag nemen we de tijdritten onder de loep, die respectievelijk 13,2 en 40,7 kilometer lang zijn.

Je zou het misschien niet meteen verwachten in een Tour met zoveel klimwerk, maar het is perfect mogelijk dat niet de vele cols en bergpassen dit jaar beslissen over winst of verlies, maar wel het werk tegen de klok. In totaal staan er 54 tijdritkilometers op het programma. In de 13,2 kilometer lange openingstijdrit in Kopenhagen zullen de verschillen allicht beperkt blijven, al wordt het toch opletten voor de vele scherpe bochten. Voor televisiekijkers zal deze chrono in ieder geval prachtige plaatjes opleveren, want de renners zoeven langs bekende toeristische trekpleisters zoals de kleine zeemeermin, Tivoli en Amalienborg. Ook de symbolische lading van de ‘Grand Départ’ in Kopenhagen – de fietsstad bij uitstek, waar in het verleden al vijf WK’s plaatsvonden (een record!) – is niet te onderschatten.

Kaartprofiel van de bochtige openingstijdrit in Kopenhagen.

Terwijl de ruim bemeten proloog in de Deense hoofdstad hoogstens een eerste tipje van de sluier zal lichten, zal de 40,7 kilometer lange tijdrit op de voorlaatste dag het definitieve verdict vellen. Als de kloof tussen de klassementsrenners nog niet al te hoog is opgelopen in de loodzware Alpen- en Pyreneeënetappes, kan dit net als twee jaar geleden een echte nagelbijter worden. Na 35 glooiende kilometers leiden twee klimmetjes naar het hogergelegen gedeelte van de middeleeuwse stad Rocamadour. Een prachtig decor voor een gedenkwaardige apotheose! En eindelijk eerherstel voor de lange individuele tijdrit! De voorbije jaren hield de organisatie het bij chrono’s van maximaal 30 kilometer, uit schrik voor saaie televisie en Armstrongscenario’s. De tweede tijdrit van deze Tour is dan ook de langste sinds 2014. 40 kilometer knallen na drie weken afzien: het geeft deze aantrekkelijke Ronde van Frankrijk eens te meer een bijzondere dynamiek.

Profiel van de 40,7 kilometer lange tijdrit op de voorlaatste dag.

Lees het volledige artikel in de nieuwe editie van Cycling, nu verkrijgbaar in de winkel, HIER online te bestellen of HIER online te lezen via Blendle. Abonneer je HIER en geniet van onze aantrekkelijke abonnementsformules!