Deel dit artikel:

2700 Belgen bestormen dit weekend de mooiste Vogezencols

Vrijdag en zaterdag kleuren de Vogezen volledig Belgisch. De Stad Belfort en het departement Haute-Saône worden bijna integraal ingenomen door 2700 fietsers en lopers tijdens Climbing for Life.

Na vier Climbing for Life-edities zijn de Alpen en de Pyreneeën ingeruild voor de Vogezen. De 2015-editie wijkt af van de beproefde formule. In plaats van één mythische col te beklimmen, worden drie uitdagende omlopen voorgeschoteld – voor elk conditieniveau wat wils – met aankomst op La Planche des Belles Filles. Mensen doen sporten en bewegen, zichzelf overtreffen of een persoonlijk doel bereiken, dat staat voorop. Maar evenzeer de astma- & mucoproblematiek onder de aandacht brengen.

Climbing for Life zamelt niet alleen geld in voor tal van projecten rond astma en mucoviscidose, het brengt de aandoeningen ook heel expliciet onder de aandacht. Onder begeleiding van Energy Lab en prof. Dr. Lieven Dupont (KUL) zijn 15 deelnemers met astma of muco een half jaar lang intensief begeleid en voorbereid op deze sportieve uitdaging. Eén deelnemer met astma is een buitenbeentje. Hendrik Nonneman, werknemer bij partner Deme, heeft alle edities van Climbing For Life meegedaan en steeds de top bereikt.

Climbing for Life is daarnaast ook een unieke vorm van teambuilding. O.a. Deme, Sandoz, Acotec en ING hebben Climbing for Life als beweegproject op het programma staan.

Voor de tweede maal op rij zijn er 170 lopers ingeschreven. Als voorbereiding kunnen ze vrijdag al een trail run over 16km lopen vanuit Belfort naar het prachtige meer van Etang des Forges. De fietsers kunnen zich vrijdag dan weer opwarmen met een toertocht over de Ballon d’Alsace.

Enkele bekende sportievelingen gaan ook de uitdaging aan, met Lucien Van Impe, peter van het project, op kop. “Climbing for Life is een echte traditie geworden. Een evenement waar duizenden landgenoten maanden lang naar uitkijken én naartoe werken. Golazo levert schitterend organisatorisch werk, waardoor 2700 landgenoten in de best mogelijke omstandigheden al fietsend of lopend de wondermooie Vogezen kunnen ontdekken. Dit is een prachtig sportevenement, maar daarbij mogen we het goede doel niet uit het oog verliezen. Sensibiliseren rond chronische longaandoeningen, daar gaat het echt om. Allemaal samen moeten we blijven vechten om die vreselijke ziektes de wereld uit te helpen.” Roger De Vlaeminck en Mark Van Lombeek zijn enkele andere bekende namen.

Het sportieve feest wordt op zaterdag afgesloten met een pasta party en spetterende fuif aan de voet van de Citadelle van Belfort.

Via de website en Facebook-pagina van Climbing for Life kan je zaterdag alles volgen en ook de uitslagen terugvinden. Voor wie al ter plaatse is worden last-minute nieuwtjes en berichten ook steeds verspreid via Facebook.