Deel dit artikel:

19-jarige Brit jongste persoon die rond de wereld fietste

Vorige zondag kwam de 19-jarige Tom Davies na 174 dagen terug aan in London, nadat hij de hele wereld rondfietste en zo waarschijnlijk de jongste persoon ooit werd die dat voor elkaar kreeg.

Tom Davies uit Battersea werd zondag verwelkomd door een honderdtal vrienden en familieleden toen hij na 174 dagen en maar liefst 29.042 kilometer doorheen 21 landen terug aan zijn startpunt in Londen aankwam. Hij zamelde daarbij 60.000 pond (zo’n 84.000 euro) in voor drie goede doelen, namelijk Prostate Cancer UK (Britse vzw tegen prostaatkanker), Carney’s Community (vereniging die werkt met kansarme jongeren) en Sohana Research Fund (een fonds voor de 13-jarige Sohana Collins die lijdt aan recessieve dystrofische epidermolysis bullosa, een ongeneeslijke en vaak fatale aandoening die voor blaren op de huid zorgt). Davies en zijn moeder hebben Sohana zelf ontmoet: “Het is inspirerend om te zien wat ze elke dag doormaakt. Ik heb er een zware zeven maand op zitten maar zij ziet haar hele leven af.”

Tijdens zijn avontuur is hij moeten weglopen van een troep apen, werd hij achtervolgd door honden in Albanië en moest hij sprinten tegen een emoe in Australië. Toen hij aankwam, zei hij tegen Press Association: “Ik heb net rond de wereld gefietst. Het is het beste gevoel. Het was erg pijnlijk, met veel lijden, dus het was fantastisch om te kunnen finishen. Mijn benen zijn moe. Het is lastig: sneeuw, regen, wind, hellingen, andere weggebruikers, … Nu ga ik mijn benen een paar dagen rust geven, maar ik zal al snel terug fietsen.”

De jonge Brit legde zijn wereldtrip af in acht verschillende delen: van Londen naar Istanbul (Europa), Mumbai naar Calcutta (Indië), Mandalay naar Ho Chi Minh (Zuid-Oost Azië), Bangkok naar Singapore (Zuid-Oost Azië), Perth naar Brisbane (Australië), Dunedin naar Auckland (Nieuw-Zeeland), San Francisco naar Boston (Verenigde Staten), en Lissabon naar Londen.

Davies fietste meestal 100 tot meer dan 200 kilometer per dag, in allerlei weersomstandigheden. Ondanks de keuze voor traditioneel gespaakte wielen, moest hij toch geregeld een spaak vervangen. Zijn Shimano Ultegra-groep hield het wel goed uit, net als zijn stalen Condor-frame. Later dit jaar start hij met zijn studies als materiaalingenieur aan de Loughborough University. Het Guinness Book of Records erkent geen records meer van “jongste persoon ooit die…” – waarschijnlijk om geen gevaarlijke expedities op te jonge leeftijd te promoten – maar het lijkt er wel op dat Davies de jongste mens is die de wereld heeft rondgefietst.