Deel dit artikel:

19.000 wielertoeristen rijden hun eigen Ronde

Eén dag voor de profs hebben de wielertoeristen al de kans gekregen om hun eigen Ronde van Vlaanderen te rijden. De weeromstandigheden maakten van de bijna 19.000 deelneemers echte Flandriens.


Bijna 19.000 wielertoeristen beleefden hun eigen moment de gloire op onder andere de Muur van Geraardsbergen. (foto alain buyck)
Net als in 2008 kregen de wielertoeristen op hun hoogdag te maken met wisselvallig weer. Toch lieten de meesten onder hen zich niet afschrikken door de frisse temperaturen, windvlagen en voorjaarsbuien.

Met bijna 19.000 fietsers waren er maar net iets minder deelnemers dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. De omstandigheden haalde de Flandrien in ieder van hen boven.

3.400 wielertoeristen hadden zich vooraf aangemeld om net als de profs de volledige 260 km van Brugge naar Ninove af te leggen. Ongeveer 400 van hen schakelden door de weersomstandigheden over naar de 150 km. Het parcours lag er redelijk goed bij, al was er op de glibberige kasseistroken uiteraard wel enige voorzichtigheid geboden.

MUSEEUW EN TAFI

Opgemerkte deelnemers waren onder andere de ex-Rondewinnaars Johan Museeuw en Andrea Tafi, ex-olympisch zwemkampioen Frederik Deburghgraeve en Oost-Vlaams gouverneur André Denys.

Ook heel wat buitenlanders vonden weer hun weg naar de Vlaamse hellingen en kasseien. Liefst 33 verschillende nationaliteiten kwamen aan de start, met zelfs deelnemers uit Singapore, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan, Mexico en Australië.

Van de 5.000 buitenlanders waren er ongeveer de helft Nederlanders. Verder ook 800 Britten, 300 Fransen, 200 Spanjaarden, 170 Duitsers en 150 Italianen. Ook 50 Amerikanen reden een dag voor hun landgenoot Lance Armstrong Vlaanderens Mooiste.


Cycling.be in de laatste rechte lijn naar de RVV voor WielertoeristenGerelateerde artikels