Deel dit artikel:

16.000 recreanten rijden hun Ronde van Vlaanderen

Met 16.000 zullen ze zijn zaterdag, de recreatieve fietsers die op hetzelfde parcours rijden als de profs de dag nadien. Daarmee is de limiet van het toegelaten aantal deelnemers bereikt. Om alles vlot te laten verlopen is maximaal ingezet op veiligheid en respect.

Niets is mooier voor een vurige wielerfanaat en fietser om zelf, de dag voor de profs, over het parcours van zijn of haar favoriete koers te rijden. 16.000 liefhebbers rijden zaterdag hun eigen Ronde van Vlaanderen. Dat is het maximum aantal toegelaten deelnemers, er kan de dag zelf niet meer ingeschreven worden. 7750 Ronde-rijders komen van buiten de landsgrenzen (maar liefst 53 verschillende nationaliteiten) om de ‘hills and cobblestones’ te voelen. 4000 moedigen starten ’s ochtends vroeg in Brugge en leggen de volle 245km af tot de finish in Oudenaarde.

BEKENDE DEELNEMERS

Naar jaarlijkse gewoonte rijden ook tal van bekende fietsers de finale van de Ronde. Om 10u vertrekt onder begeleiding de prominententocht voor de korte afstand. Vlaams minister-president Kris Peeters én zijn Waalse collega Rudy Demotte zullen samen Vlaanderens Mooiste bedwingen.

Zij zullen geflankeerd worden door o.a. Renaat Landuyt, José De Cauwer, Andrea Tafi, Ferdi Vandenhautte, Ludo Dierckxsens, Erwin Vervecken en Jan Hautekiet. Verder zullen ook Hanna Mariën, rallyrijder Bruno Thiry en de voormalige wielercoryfeeën Sean Kelly en Stephen Roche hun Ronde rijden.

VEILIGHEID OP KOP

Alle betrokken partijen (provincie, gemeenten, politie en organisatie) doen er alles aan om het evenement voor iedereen zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. De beperking van het aantal deelnemers die sinds vorig jaar is ingevoerd, moet het comfort voor de fietsers (vooral op de hellingen) gevoelig verhogen, voor minder ongevallen zorgen en de impact op milieu, mobiliteit en de omgeving tot het minimum beperken. Registratiematten zullen ook een duidelijk overzicht bieden van de draagwijdte van het peloton op de cruciale stroken op het parcours, zodat er nog tijdens het evenement, maar ook erna bij de evaluatie kan worden bijgestuurd.

De organisatie zet de grote middelen in: 260 signaalgevers, 30 afvalpunten (met telkens een batterij afvalcontainers) en 15 sanitaire punten (steeds zowel op de bevoorradingen als op de top van hellingen en andere plaatsen waar geregeld gestopt wordt), 70 stewards waarvan 27 mobiele, 5 opkuisteams, 10 wagens voor technische hulp, 18 mechaniciens en een heleboel waarschuwings- en aankondigingsborden. De overheden zorgen voor 150 lokale en federale politiemensen, 8 ziekenwagens en 4 hulpposten van het Rode Kruis.

De vertrekuren voor de diverse afstanden zijn bovendien geoptimaliseerd om de drukte op de smallere stroken zo goed mogelijk te spreiden. Wie de langste afstand rijdt (245km), start sowieso in Brugge, tussen 7u en 8u. Voor de 134km moet er gestart worden tussen 7u en 9u aan de Qubus in Oudenaarde. Wie de kortste afstand rijdt (75km) vertrekt aan diezelfde Qubus tussen 7u en 10u.

RESPECT WERKT

Vorig jaar werd de oproep van de organisatie om elkaar en het milieu te respecteren zeer goed opgevolgd. Ook nu wordt dus aan de fietsers nadrukkelijk gevraagd om respect te hebben voor de wegcode, het milieu en de omgeving, maar evenzeer voor andere fietsers, weggebruikers en omwonenden. Met de nodige hoffelijkheid geraakt iedereen zaterdag waar hij of zij wil of moet zijn.

De Ronde van Vlaanderen Cyclo moet een feest worden voor alle sportievelingen. Van bij de start tot lang na de aankomst (op de after bike party in Oudenaarde).

LAAT JE VOLGEN

Via de eigen kanalen van de Ronde van Vlaanderen Cyclo kan je alles en iedereen op de voet volgen. Er zijn uiteraard de vele updates in tekst en foto op de website, maar vooral via de ‘Mijn Ronde’-module op diezelfde site kan iedereen live kijken wie wanneer op elf belangrijke parcoursplaatsen passeert en nadien videobeelden van die doortochten bekijken. Het volstaat het startnummer te kennen van degene die je wil volgen. Op onze Facebook– en Twitterpagina verzamelen we de hele dag reacties, foto’s, aanmoedigingen,…

De Ronde van Vlaanderen Cyclo komt ook uitgebreid aan bod op tv: Sporza (op één) maakt traditiegetrouw vanaf 17u een sfeerprogramma over de Ronde van Vlaanderen Cyclo (met ook een vooruitblik naar de Ronde voor de profs).