Deel dit artikel:

150 km per dag op Duvel en trappist

Ocharme het zitvlak van Geert Lammens! De fervente wielertoerist uit Wichelen legde dit jaar al 46.000 km af, dat zijn er gemiddeld 150 per dag. Hij wil er dit jaar nog 50.000 op de teller hebben.


Geert Lammens vindt van zichzelf dat hij te extreem bezig is. (foto bc randonneurs)
“Eerlijk gezegd vind ik zelf dat ik te extreem bezig ben”, zegt Lammens in Het Nieuwsblad. “Gemiddeld heb ik dit jaar zo’n 150,4 kilometer per dag gefietst.”

“Tel er de dagen dat ik thuis bleef niet bij, en je komt uit op 174,2 kilometer per dag. Goed gek, zie ik je denken, maar het wordt een eenmalig huzarenstukje.”

Het idee om 50.000 kilometer op een jaar te rijden, groeide bij Lammens toen de crisis toesloeg. “Ik werk bij Volvo Trucks in Gent en ben vaak economisch werkloos. En ik ben gescheiden. Dus heb ik tijd genoeg om te fietsen.”

“Momenteel staat mijn teller op 46.500 kilometer. Als ik gezond blijf moet ik het halen, al ga ik wel nog tien dagen skiën in december.”

“50.000 kilometer, het zou een overwinning op mezelf betekenen. Fysiek gaat het prima, maar mentaal is het loodzwaar. Dat móeten fietsen, dat weegt.”

“Mijn dochters hebben ook meer dan me lief is bij mijn ouders moeten logeren omdat ik moest fietsen. Zij verdienen meer quality time volgend jaar. En ik hoop dat de crisis snel overwaait zodat ik meer mag werken.”

9 KEER DE RONDE VAN VLAANDEREN

Met zijn 50.000 kilometer moet Geert zowat de meest fervente randonneur van het land zijn. Hij schuwt dan ook geen uitdaging. ‘Ik reed al negen keer de Ronde Van Vlaanderen, viermaal Parijs-Roubaix, driemaal Milaan-San Remo, de Amstel Gold Race… De Ronde Van Lombardije is de enige klassieker die op mijn palmares ontbreekt.’

Geert Lammens deed ook mee aan de ‘echte’ Ronde van Frankrijk. “Randonneurs rijden letterlijk Frankrijk rond, langs de landsgrenzen. Dat betekent 5.079 kilometer in 22 dagen. We kregen 52 cols onder de wielen geschoven. En niet de minste, zoals de Tourmalet en de Galibier.”

Geert Lammens: ‘Ik drink en eet wat ik wil’
Om zijn extreme sport te beoefenen, leeft Geert zeker niet als een pater. “Ik drink en eet wat ik wil. Heb ik zin in een Duvel of een trappist, dan drink ik er een. Meestal meer dan een.”

“Tijdens de Ronde van Frankrijk heb ik me echt laten gaan in de talrijke fantastische restaurantjes. Maar ik at het vaakst biefstuk friet met veel mayonaise en een liter rosé erbij. Daags nadien meer dan 300 kilometer rijden was geen probleem.”

FIETS VAN NOG GEEN 1000 EURO

“Ben ik een topsporter? Geen idee. Ik sta alleszins niet onder medische begeleiding en ben haast nooit ziek. Ik luister naar mijn lichaam en dat kan de inspanningen aan.”

Geert Lammens: ‘Hoe duur de fiets ook, je moet toch zelf trappen’
“Een randonneur is ook geen competitiebeest. Het gaat me niet om winnen of snel rijden. Neem nu mijn weekendtocht van 437 kilometer: daar haal ik gemiddeld tussen de 27 en de 28 kilometer per uur.”

“Duur materiaal heb ik ook al niet. Ik heb geen geld voor gesofisticeerde carbonfietsen en alle nieuwe snufjes. Ik heb twee degelijke bikes van nog geen duizend euro. Je moet, hoe duur de fiets ook, toch zelf trappen, hoor. Veel en ver rijden, genieten van het landschap en veel foto’s nemen, dat is mijn ultieme doel”, aldus Lammens.

PROFS HALEN TOT 40.000 KM

De prestatie van Geert Lammens doet zelfs profwielrenners duizelen. “50.000 kilometer per jaar is extreem veel”, zegt Johan Museeuw. “Chapeau voor die kerel.”

Johan Museeuw: ‘Chapeau voor die kerel’
“Ik was een trainingsbeest, maar zoveel zal ik zelden gehaald hebben. Ik heb er geen idee van hoeveel kilometer ik precies per jaar reed, ik hield dat niet bij.”

Nick Nuyens haalt er de rekenmachine bij. “Ik heb met 70 wedstrijddagen geen superdruk jaar achter de rug”, zegt hij. “Vermenigvuldig dat met 200 en je zit aan 14.000 kilometer.”

“Reken er de trainingen bij en ik schat dat ik tussen de 35.000 en 40.000 kilometer per jaar op de fiets zit. Sommige profs zullen daar wel boven zitten. Maar 50.000 kilometer voor een wielertoerist is ontzettend veel.”