Deel dit artikel:

14 x 8 van Zelem

Wielertoeristenclub Zelem Cycling organiseert op zaterdag 8 mei 2010 al voor de veertiende keer de Acht van Zelem, een semi-klassieker van de Vlaamse Wielrijdersbond.

Vanaf dit jaar behoort de Acht van Zelem tevens bij de Heroica Classics, een combinatie van belangrijke fietstochten, en bij de Lady Fun Cycling Tour, een reeks extra-vrouwvriendelijke organisaties.

Er zijn vier afstanden voorzien: 70, 100, 130 en 200 km. Deze afstanden gaan doorheen Haspengouw, de Kataraktstreek, de Condroz en het Hageland.

Tijdens de editie 2009 mochten de inrichters exact 2.412 deelnemers begroeten. De afstand van de 200 km staat voor de tweede maal (in 2009: 450 inschrijvingen) op het programma.
 
De langste afstand passeert op de Muur van Hoei, één van de bekendste Belgische hellingen met een gemiddeld klimpercentage van 10 procent en met een maximaal stijgingspercentage van 16 procent (zelfs 22 procent in de binnenbocht van de fameuze chicane). Veertien dagen na de wielerprofs in de Waalse Pijl kunnen de wielertoeristen eveneens deze fameuze helling beklimmen.

Verder krijgen de deelnemers ondermeer nog de Côte de Wanzoul, de Rue Famelette in Huccorgne, de Chausseé Romaine in Jehay en de Côte de Fumal te beklimmen.

Vertrekken kan op zaterdag 8 mei vanaf 7 uur aan het gemeentelijk Sportcentrum De Kambergen in de Kruisstraat te Zelem-Halen (gelegen op 8 km van het Klaverblad te Lummen).