Deel dit artikel:

125 jaar BK Wielrennen te boek

Wielerauteur Herman Laitem en sportarchivaris Jozef Hamels schetsen in een rijkelijk gedocumenteerd boek een boeiend beeld van 125 jaar Belgische kampioenschappen wielrennen.


‘De Tricolore Trui’ verschijnt naar aanleiding van 125 jaar KBWB (foto pinguin productions)
De nieuwste wieleruitgave van Pinguin Productions heet ‘De Tricolore Trui’. Het boek is ingedeeld in acht periodes die ons de bewogen geschiedenis van de wielerbond en de wielersport in ons land tonen. Het verschijnt naar aanleiding van de 125ste verjaardag van de KBWB.

Auteur Herman Laitem analyseert alle kampioenschappen vanaf de hoge bi in 1882, over het eerste BK voor profs in Smeermaas in 1894, tot Ronse 2007 waar Stijn Devolder zichzelf de geschiedenisboeken infietste.

‘De Tricolore Trui’ bevat alle wedstrijdverslagen, spitse kaderstukken, historische portretten en wereldnieuws in de marge. Soms heroïsch, vaak schrijnend, dikwijls grappig, maar altijd met scherpe pen.

“Een Belgische titel kleurt een carrière of maakt ze compleet. De jacht op de driekleur was vaak het decor van exploten en stervende zwanen, maar ook van berekening en intrige, lepe calimero’s en koersbommen van één dag. Op 108 edities telden we 88 verschillende winnaars. Veelvraat Eddy Merckx won slechts één keer. Het zegt veel over de bikkelharde strijd en de weelde aan kandidaat-kampioenen”, zo luidt het.

‘De Tricolore Trui’ is verkrijgbaar via Uitgeverij Lannoo.
Meer info op www.lannoo.com