Deel dit artikel:

100 jaar WK Wielrennen in beeld in Leuven

Afgelopen donderdag 9 september opende in WK-stad Leuven de tentoonstelling Oog in oog met de regenboog. De expo belicht met vele tientallen foto’s de 100-jarige UCI Road World Championships. De organisatie van het WK in Vlaanderen vond de 100e editie van het wereldkampioenschap wielrennen de ideale gelegenheid om terug te blikken op een eeuw wereldkampioenschappen, wereldkampioenen en regenboogtruien.

De Leuvense wielerfotograaf Kristof Ramon kreeg de zware taak om uit massa’s foto’s de meest spraakmakende beelden te kiezen. Hij selecteerde beelden uit eigen werk en uit dat van hedendaagse collega’s, maar dook ook in archieven op zoek naar iconische beelden of vergeten pareltjes. “Wat mij vooral opviel bij die oude en nieuwe beelden is hoe sterk ze op elkaar gelijken”, aldus Ramon. “Het materiaal en de kledij zijn wel veranderd, maar de beleving is identiek. Winst en verlies, vreugde en pijn, ze werden decennia geleden even intens beleefd en op beeld gezet als vandaag. Ook de beleving van de supporters is er altijd geweest. Op bijna alle foto’s van een WK staan de mensen rijen dik. De emotie spat eraf.”

Aandachtige aanwezige bij de opening was Yvonne Reynders (84). Tussen 1959 en 1966 was deze Antwerpse renster vier keer wereldkampioen op de weg en drie keer op de baan. Yvonne kreeg een eigen muur in de expo met foto’s uit haar wielerloopbaan. Een regenboogtrui had ze niet meer te bieden. “Die heb ik allemaal weggeven. Ik bewaar niks. Ik heb immers geen familie. Na mij zou het toch allemaal maar weggegooid worden.”

Ook Johan Museeuw, wereldkampioen in 1996, was aanwezig. Meer dan bij de foto van zijn eigen WK-zege in Lugano stond hij stil bij de iconische foto van Claude Criquielion in Ronse 1988. De sympathieke Waal stapt er met de fiets aan de hand en het vingertje in de lucht onthutst naar de finish, nadat hij door Steve Bauer in de dranghekkens was gereden. Het is een beeld dat elke rechtgeaarde wielerfan nog altijd kippenvel bezorgd. “Ik was daar als jonge renner bij,” aldus Museeuw. “Koers was nooit zo rauw en oneerlijk als op dat moment. Een regenboogtrui is immers de mooiste trui om in rond te rijden.”

Oog in oog met de regenboog. Van 9 september tot 9 oktober 2021 in het Cera-gebouw, Muntstraat 1, 3000 Leuven. Van maandag tot zaterdag van 10 tot 17u. Op vrijdag 10, 17 en 24 september tot 21u. Toegang kost 9 EUR.

Alle info via www.flanders2021.com/nl/expo.