Deel dit artikel:

100 jaar Koolskamp Koers

Koolskamp Koers, het kampioenschap van Vlaanderen, is een van de oudste wedstrijden van het land. De 100ste verjaardag wordt gevierd met een thematentoonstelling.


Onder andere Eddy Merckx won ooit het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp. (foto Koolskamp Koers)
Koolskamp Koers begon in 1908 als een velokoers met een uitdagende naam. De klassieker der kermiskoersen staat tegenwoordig gecatalogeerd als 1.1 op de Europe Tour van de UCI-kalender.
 
Wielerhistorisch is het Kampioenschap van Vlaanderen van bijzondere betekenis. In Koolskamp lanceerde Karel Van Wijnendaele in 1912 de allereerste uitgave van Sportwereld, wat gelijk stond met de geboorte van de Vlaamse sportjournalistiek. In Koolskamp groeide het idee voor een heuse Ronde van Vlaanderen.

Het is ook via Koolskamp dat het woord flandrien de wielrennerij binnendrong. En elk jaar opnieuw krijgt de winnaar er een leeuwentrui, ondanks dat die na een eeuw nog altijd niet officieel wordt erkend.

Wat heeft Koolskamp precies tot Koolskamp gemaakt? Is het die unieke erelijst, met zowel Kint, Schotte als Van Steenbergen, Van Looy en Merckx, Maertens en Museeuw als winnaars? Of is het de sfeer, dat Breugeliaanse tafereel van sport en folklore? Het antwoord krijg je in 100 jaar Koolskamp Koers, een thematentoonstelling die een eeuw strijd voor de leeuwentrui etaleert in unieke foto’s en exclusieve filmpjes, truien en trofeeën.

De tentoonstelling vindt plaats in het wielermuseum (Polenplein 15, Roeselare) en is te bezichtigen van 14 juli tot 14 oktober, van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur.

Meer info via 051/26.87.40 of wielermuseum@roeselare.be.