Aandachtige volgers bemerkten misschien tijdens de openingstijdrit van Tirreno-Adriatico bij enkele toppers een ruime hoeveelheid reservefietsen op het dak van de volgauto. Geen kwestie van op veilig te spelen, maar wel een geval van marginal gain.
De volgwagens van zowel winnaar Filippo Ganna als die van Remco Evenepoel en Kasper Asgreen torsten tijdens de openingsuitrit een ruime hoeveelheid reservefietsen mee. Bij Ganna ging het zelfs om 10 stuks.
Volgens de aerodynamica-experts levert een volgauto met een volgeladen dak effectief ook wel tijdswinst op. Drukverdeling rond auto en reservefietsen zou ervoor zorgen dat de lucht voor de volgwagen naar voren wordt geduwd. Daardoor zou de snelheid van de luchtstroom rond de fietser die voor de auto rijdt kleiner worden. Het gaat weliswaar om kleine tijdswinst, maar in een tijdrit telt nu eenmaal elke (honderdste van een) seconde.
Grotere stroomopwaartse stuwkracht door wagen die luchtweerstand van renner vermindert. Kan seconden winst opleveren. Zie onze publicatie van 2015: https://t.co/NoDFguwCNn@TUeindhoven @KU_Leuven @ANSYS #cycling #aerodynamics
— Bert Blocken 🇺🇦✊🏻 (@realBertBlocken) March 8, 2022
De Belg Bert Blocken – een autoriteit op vlak van aerodynamica en professor aan de TU Eindhoven en KU Leuven – deed in 2015 al onderzoek naar de gevolgen van fietsen op een volgwagen. Volgens zijn berekening kan een volgauto op 10 m van een renner zorgen voor een tijdswinst van 3,9 seconden over een afstand van 50 km.
Er klinken nu luidop stemmen die vragen om de verplichte afstand tussen volgwagens en tijdrijders te vergroten naar 30 m. Zo zou het oneerlijke voordeel wegvallen voor wielerploegen die hun hele verzameling reservefietsen tactisch meesleuren.